maanantai 4. huhtikuuta 2016

Juhlahuivi kahdella langalla

Toiset meistä tykkää koukutella lankaa, kun taas toiset ovat neulepuikkojen ystäviä. Itse olen enemmän virkkaajatyyppiä. Tämän huivin halusin kuitenkin tehdä neulomalla, sillä neuleena tehdystä käsityöstä saa yleensä herkemmän näköisen. Varsinkin silloin, kun käytetään isokokoisia puikkoja ohuella langalla.

Huvista saa persoonallisen ja taatusti sellaisen, että toista täysin samanlaista ei kävele vastaan, kun neuloo huivin käyttäen kahta eri lankaa. Käytännössä langat neulotaan yhdessä, jolloin kahdesta eri langasta saadaan yksi yksilöllinen lanka. Esimerkiksi tämä huivi on neulottu yhdistämällä OnLine Flair ja DMC Petra -lankoja.


Ennen huivin aloittamista kannattaa tehdä mallitilkku, sillä neuleen tiheyteen vaikuttaa hyvin paljon neulojan oma käsiala. Neulojan käsiala voi olla tiukkaa tai löysää ja se taas vaikuttaa siihen, minkä kokoinen lopullisesta työstä tulee. Vaikka tekisimme työn täysin ohjeiden mukaan, ei se takaa  samanlaista lopputulosta kuin ohjeessa oleva kuva valmiista työstä antaa ymmärtää. Siksi mallitilkun tekeminen on tärkeää. Mallitilkun tekemisen myötä säästyy myös mahdollisilta ylimääräisiltä purkamisilta ja työn uudelleen aloittamiselta.

Mallitilkun tekemisellä takaat sen, että huvista tulee sopivan levyinen. Käytännössä mallitilkkua voidaan hyödyntää esimerkiksi seuraavasti:
  • Huivista halutaan 50 cm leveä
  • Neulot mallitilkun, jonka leveys on 10 cm ja siinä on 10 silmukkaa
  • 10 cm menee 50 cm:iin yhteensä 5 kertaa
  • 5 kertaa 10 silmukkaa on 50 silmukkaa
  • Tällöin työ kannattaa tehdä 50 silmukalla, jotta huivin leveys on toivottu 50 cm 
Tarkempia ohjeita mallitilkun tekemiseen voit kurkata esimerkiksi DROPS:in sivuilta. :)
Aloitin tekemään tätä työtä pyöröpuikoilla, mutta pian aloittamisen jälkeen totesin saman seikan, kuin aikaisemminkin samankaltaisia töitä tehdessä: Pyöröpuikoilla on vaikea neuloa sellaista työtä, jossa on paljon langankiertoja. Langankierrot jäävät jumiin ja kiertyvät liian tiukalle pyöröpuikon vaijeriin. Suosittelen siis käyttämään langankiertoja sisältävissä töissä pitkiä neulepuikkoja. Sopivia puikkoja valitessa, kannattaa kiinnittää huomiota myös puikkojen laatuun.

 


Tässä ohje tähän juhlahuiviin:


Huivin koko: 55 x 160 cm
Lanka ja menekki: 2 x 50 g (yht. 100 g) OnLine Flair -lankaa ja 1 x 100 g DMC Petra -lankaa
Puikot: Neulepuikot nro 7

Luo kaksinkertaisella langalla (OnLine Flair + DMC Petra) 40 silmukkaa.

1.kierros: Neulo koko kierros oikeaa.
2.kierros: Neulo ensimmäinen reunasilmukka oikein, *ota langankierto puikolle ja neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen*, toista *-* kierroksen loppuun, neulo viimeinen reunasilmukka oikein.

Toista 1.-2.-kierrosta koko työn ajan, niin pitkään kunnes huivi on halutun mittainen (ohjeen huivi on 160 cm pitkä).

Neulo viimeinen kierros oikein ja sen jälkeen päättele silmukat löyhästi. (Ohje löysään päättelyyn löytyy esimerkiksi täältä)

Halutessasi voit vielä virkata huivin pitkälle sivulle ketjusilmukkakaaria 8 kerroksen ajan lisäämään huivin näyttävyyttä.

Virkkaa ketjusilmukkakaaret seuraavasti:
*Virkkaa DMC Petra -langalla 7 kjs:n kaaria yksi kerros, virkkaa sitten seuraava ketjusilmukkakerros OnLine Flair -langalla 7 kjs:n kaarina*

Toista *-* yhteensä kolme kertaa. Virkkaa DMC Petra -langalla yksi kerros 7 kjs:n kaaria ja reunuksen viimeinen kerros vielä samalla langalla kaaria nirkoilla seuraavasti: 6 kjs, 1 ks koukusta lukien kolmanteen silmukkaan, 3 kjs, 1 ks seuraavaan kaareen. Jatka näin kerros loppuun.

Päättele langat ja höyrytä virkattu osuus kevyesti kostean harson läpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti